Cal Giró
(Vilagrassa - Urgell)

Vilagrassa - Cal Giró

Vilagrassa - Cal Giró (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Carrer d'Anglesola, 11
Edifici senyorial d'estil renaixentista que ocupa una cantonada del carrer principal de la vila. Va ser construït durant la segona meitat del segle XVI i ha patit algunes modificacions posteriors, com la modificació de la porta principal, originalment de mig punt amb un gran adovellat, l'obertura d'una porta lateral i especialment l'alteració del pis superior, amb un esgrafiat modern, que en origen deuria ser una galeria amb un seguit de finestres, similar a Cal Botes. tret d'aquest nivell superior, conserva la carreuada de pedra ben escairada i les tres finestres del pis principal, dues d'elles amb guardapols motllurat rectilini, i una tercera plenament renaixentista, molt ornamentada. Està flanquejada amb dues pilastres que sostenen un entaulament arquitravat, amb un fris centrat per un cap de sàtir i, al capdamunt, un frontó triangular amb una petxina i una mena de gerros als extrems. Sota l'ampit hi ha dues mènsules amb relleus vegetals.