Sitges de la plaça del Sitjar
(Vilagrassa - Urgell)

Vilagrassa - Sitges de la plaça del Sitjar (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vilagrassa - Interior d'una sitja

TipusCabanes de pedra, forns i pous de gel
Situació Plaça del Sitjar
A la plaça del Sitjar es conserves set sitges que probablement pertanyien al desaparegut convent de Sant Francesc, construït al segle XVII i enderrocat al XIX, després de la desamortització. Tenen formes i capacitats força diferents. Algunes són de planta circular i altres de planta quadrada, amb capacitats que van dels 365 als 1000 litres. Van ser excavades l'any 2014 i l'any següent es va remodelar la plaça permetent la visualització de les sitges.

La primera referència d'un sitjar a Vilagrassa és de l'any 1718. Servien per emmagatzemar-hi tota mena de cereals per a èpoques d'escassetat. També s'utilitzaven per guardar-hi fruites fresques, fruits secs, gerres de vi i d'oli, etc.