Mas de l'Estadella
(Vilagrassa - Urgell)

Vilagrassa - Mas de l'Estadella

Vilagrassa - Mas de l'Estadella (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Ctra. de Tàrrega a Preixana
Necessita intervenció urgent
Important mas situat al sud del terme municipal, al camí de Tàrrega a Preixana. Era conegut al segle XVI amb el nom de mas de Montalbà. L'any 1538 era propietat de Francesc Estadella, que emparentà amb les nissagues més notables de la comarca.

El casal principal és una gran construcció de planta rectangular, fortificada i atalussada, amb un barri tancat on hi ha la capella i altres construccions més modernes. Les diferències en l'aparell fan pensar en diverses fases constructives. Al portal adovellat de la planta baixa hi ha la data de 1543. L'accés al primer pis és produeix també des de l'exterior, mitjançant una escala adossada a la façana. A la porta d'aquest pis hi ha la data de 1608. A la façana posterior hi destaca un finestral renaixentista amb brancals motllurats i un entaulament amb un frontó en forma de petxina. A la façana principal cal esmentar les bigues de fusta d'una antiga barbacana, amb els extrems esculpits.

Tot el conjunt es troba molt deteriorat, amb grans esquerdes que posen en seriós perill la seva supervicència.