Nucli antic
(Preixana - Urgell)

Preixana - Nucli antic

Preixana - Nucli antic (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Carrer de Santa Maria i altres carrers del nucli antic
L'origen de Preixana cal situar-lo al segle XI, poc després de la reconquesta cristiana del territori. El desaparegut castell està documentat des de l'any 1080. Havia estat un nucli emmurallat, amb tres portals d'accés, però no hi restes d'aquestes muralles. El poble s'articula amb dos carrers que pugen fins a l'església i diversos carrers transversals que s'estenen cap a ponent. El gran creixement del poble es va dur a terme durant els segles XVIII i XIX. Entre 1718 i 1787 la població es va doblar (va passar de 175 a 350 habitants), però a mitjan segle XIX ja superava els 750. Tanmateix, pels voltants de l'antiga església de Sant Llorenç hi ha diverses cases amb elements més antics, dels segles XVI i XVII.