Ermita de la Mare de Déu de Montalbà
(Preixana - Urgell)

Preixana - Ermita de la Mare de Déu de Montalbà

Preixana - Ermita de la Mare de Déu de Montalbà (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Afores del poble. Accés per l'avinguda de la Verge de Montalbà
Situada dalt d'un turó, enmig d'un gran parc, a 1 km del poble. Com en tantes altres ermites, diu la llegenda que un pastor va trobar una imatge de la Verge i no se la va poder endur del lloc, i per això s'hi va construir l'ermita, que inicialment estava situada en un altre indret, prop del mas de l'Estadella. La imatge, dipositada a l'església de Santa Maria des de 1907 pel mal estat de la capella antiga, va ser cremada l'any 1936.

L'edifici actual va ser construït l'any 1940 més a prop del poble. Consta d'una nau molt ampla capçada amb un absis semicircular més estret. Flanquejant la façana hi ha un campanar de torre, amb coberta piramidal a quatre aigües.