Església de Santa Maria: Retaule de la Puríssima Concepció
(Verdú - Urgell)

Verdú - Retaule de la Puríssima Concepció

Verdú - Retaule de la Puríssima Concepció (Foto: Albert Esteves, 2018)

Verdú - Retaule de la Puríssima Concepció (Foto: Francesc Blasi, Arxiu forogràfic C.E.C., anys vint)

AutorAgustí Pujol Sebil
Situació Interior de l'església de Santa Maria
El retaule de la Puríssima Concepció va ser encarregat l'any 1623 a un dels escultors de més renom a l'època, Agustí Pujol, el Jove (Vilafranca del Penedès, 1585 - Reus, 1628) i es va enllestir tres anys després. Està centrat per la imatge de Verge, que segons la tradició popular apareix encinta, i que és considerada com una de les peces més importants de la iconografia catalana del segle XVII.

El retaule es va conservar gairebé intacte fins a l'any 1936. Aquell any va ser desmuntat per preservar-lo de la febre iconoclasta que assolà la major part d'esglésies catalanes aquell any. Finalment, només es va salvar la imatge central, juntament amb l'arbre de Jessè, i el relleu de l'Adoració dels Pastors, situat a la part inferior. Les fotografies conservades han permès la reproducció de les parts perdudes i avui podem tornar a contemplar íntegre l'estructura del retaule, amb els elements originals integrats i clarament distingibles.