Poblat ibèric dels Estinclells
(Verdú - Urgell)

Verdú - Els Estinclells. Sitja (Foto: Albert Esteves, 2018)

TipusJaciment arqueològic
PeríodeSegle IV ac a IV dc
Situació Ctra LV-221, km 7,600
InterèsEspecial interès Interessant
No gaire lluny del poble, dalt d'un promontori, hi ha les restes d'un antic poblat ibèric, de l'ètnia dels ilergets, del segle III aC. Era un assentament fortificat de dimensions modestes, de planta ovoide, amb un fossat que defensava l'entrada. La muralla, enderrocada en gran part per construir una feixa agrícola, es conserva en uns 45 m i tenia una amplada de 1,20 m. Adossades a la muralla hi ha les restes de les cases que mostren clarament la seva estructura. Algunes d'elles tenen un únic recinte mentre que altres estan subdividides en 3 o 4 estances. Hi havia un únic carrer delimitat per les cases i una cisterna de recollida d'aigües. Degué ser abandonat sobtadament cap a l'any 200 aC, potser a causa dels estralls provocats per la Segona Guerra Púnica. Tanmateix, modernament s'han trobat restes en un lloc molt proper d'un jaciment romà dels segles I al III dC que potser va donar continuïtat a l'antic poblament ibèric.

Al recinte s'hi han reproduït dues cases de poblat, a mida real, utilitzant els materials i les tècniques constructives dels ibers. Al Museu d'Arqueologia de Verdú s'exposen diverses restes localitzades en aquest jaciment, entre elles la base d'una premsa d'oli o de vi. El recinte està tancat i per visitar-lo cal fer-ho a través de l'Oficina de Turisme de Verdú.