Mas Colom (antic monestir)
(Tàrrega (terme) - Urgell)

Tàrrega - Mas Colom

Tàrrega - Mas Colom

Tàrrega - Mas Colom

Situació Camí de Mas Colom, des de la Canaleta
InterèsEspecial interès Interessant
A l'edat mitjana, formava part del terme del desaparegut castell de Mor, situat molt a prop, que era de domini reial. Sabem que al segle XVII era propietat del duc de Sessa, senyor de Bellpuig, el qual, l'any 1699, el va cedir en usdefruit al notari de Tàrrega Francesc Colom. En extingir-se la nissaga dels Colom, l'any 1794, la propietat i els drets van passar per testament a la Comunitat de Preveres de Tàrrega tot i que, poc després -l'any 1804- el marquès de Gras, de Barbens, el va adquirir en subhasta pública. Cap a l'any 1900 va ser donat en usdefruit, de nou, a una comunitat cistercenca procedent de Fontfreda. D'aquella època és l'edifici conventual, d'estil neogòtic i un cert aire casteller. L'any 1927 va esdevenir la Casa Comarcal d’Exercicis Mas d’en Colom de les Lligues de Perseverança d’Urgell i Segarra, on s'hi feien exercicis espirituals. Va estar tancat durant la República i va patir les destrosses iconoclastes de l'any 1936 i va ser, també, hospital de campanya. Des de 1954 és propietat de la família Pont, titulars de l'empresa Olis i Fruits Secs Borges, que n'ha iniciat la rehabilitació.

El conjunt de masia i monestir ocupen 3.700 m².