Església de Santa Maria: la portada
(Tàrrega (vila) - Urgell)

Tàrrega - Església de Santa Maria, portada

Tàrrega - Església de Santa Maria, portada (Foto: Albert Esteves, 2018)

Tàrrega - Església de Santa Maria, portada (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1920)

AutorPere Costa
Situació Plaça Major
L'any 1742, Pere Costa va dissenyar el cor de l'església de Santa Maria de Tàrrega, que no es va enllestir del tot. El que sí que es va concloure va ser la portada d'aquest cor, la qual va estar durant dos-cents anys darrere la modesta porta d'entrada del temple. Fins que l'any 1960, donat que la façana principal de l'església no tenia la porta monumental que el projecte original preveia, es va decidir instal·lar en el seu lloc la portada del cor.

És d'estil barroc i està flanquejada per dos parells de columnes ancorades sobre sengles podis ornats amb escuts. Al seu damunt, un entaulament de complexes línies corbes -molt semblant al tester de la façana de la Universitat de Cervera, atribuït al mateix autor- que serveix de marc per a la fornícula on hi ha la imatge de la Verge.