Edifici de la Caixa
(Tàrrega (vila) - Urgell)

Tàrrega - Edifici de la Caixa

Tàrrega - Edifici de la Caixa (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorAgustí Domingo Verdaguer (1ª reforma) / Josep Rodríguez Mijares (2ª reforma)
Situació Plaça Major, 5
Edifici d'estil classicista que acull les oficines de la Caixa des de l'any 1971. Consta de planta baixa i tres pisos i un templet superior, que estableix cert paral·lelisme visual amb la torre de l'església i el volum aconsegueix integrar-se harmoniosament al conjunt de la plaça. La planta baixa està separada de la resta amb una cornisa sobresortida. Els finestrals del primer pis que aboquen als balcons estan ressaltats amb frontons triangulars. L'edifici està coronat amb una balustrada i un cos a la cantonada, a manera d'edicle, on es poden veure dues figures escultòriques, una masculina -l'Estalvi-, i l'altra femenina, la Previsió.

Aquesta és la tercera sucursal de la Caixa a Catalunya. El fundador, Francesc Moragas, va comprar el 1918 una gran casa -dels hereus Cardeñas Foraster- que l'arquitecte Domingo Verdaguer, el 1919, va adaptar a la seva nova funció. Rodríguez Mijares -amb el constructor Isidre Soler- va intervenir-hi de nou, entre 1957-60.