Ermita de la Mare de Déu del Pedregal (El Talladell)
(Tàrrega (terme) - Urgell)

Tàrrega - Ermita del Pedregal (El Talladell)

Tàrrega - Ermita del Pedregal (El Talladell) (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Camí de Tàrrega al Talladell
En aquest indret hi hagué a l'edat mitjana un monestir cistercenc, fundat l'any 1176. Va gaudir de gran prosperitat, mercès a les nombroses donacions, durant el segle XIII. Després inicià una lenta decadència fins que es va extingir l'any 1604. L'ermita actual es va construir a l'any 1875 aprofitant les restes romàniques i gòtiques de l'antic cenobi que s'havien salvat de l'espoli i de una riada esdevinguda l'any anterior.

És un edifici de nau única i capçalera recta, amb una singular distribució interior caracteritzada pel cambril, on hi ha la talla gòtica de pedra de la Mare de Déu del Pedregal, accessible per unes escales a banda i banda. De l'exterior en destaquen els finestrals ogivals de la façana principal i la capçalera, i el portal de mig punt, de grans dovelles, amb guardapols, mènsules i un seguit d'escuts heràldics entre els quals els dels Cardona i els Anglesola. a la base de l'espadanya hi ha un disc amb l'Agnus Dei.