Església de Sant Salvador de Claravalls
(Tàrrega (terme) - Urgell)

Tàrrega - Església de Sant Salvador de Claravalls

Tàrrega - Església de Sant Salvador de Claravalls (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Claravalls. Plaça de l'Església
Església construïda l'any 1680, seguint encara esquemes gòtic-renaixentistes, tot i l'època tardana. Té una sola nau de tres trams, coberts amb volta estrellada, capelles laterals, amb llotges al damunt, i cor. El campanar de torre, adossat a la façana, és de planta quadrada i està coronat amb un terrat amb balustrades. L'aparell està fet amb carreus grans i ben escairats, amb una pedra de to rosat.

El portal és renaixentista, flanquejat per dues columnes estriades sobre pedestals i coronat amb un entaulament de frontó triangular, amb el timpà llis, i una inscripció amb la llegenda Transfiguratio Domini.

Aquest, precisament, és el tema de la decoració pictòrica del presbiteri, la Transfiguració de Jesús, de Carme Benet Pelegrí, que ocupa tot el fons, uns 35 m², amb una tècnica i una composició que beuen del món bizantí. Realitzada el 2008.

Jaume Mayoral: Retaule de la Transfiguració a l'església de Sant Salvador de Claravalls. Revista Taüll, núm. 32, 2011