Cementiri de Sant Andreu: panteó Benguerel
(Barcelona | Porta - Barcelonès)

Panteó Benguerel (Foto: Graciella Vidal, 2018)

Panteó Benguerel

AutorJoaquim Vilaseca Rivera
Situació Cementiri de Sant Andreu
Panteó de planta quadrada, perfils arrodonits i forma atalussada, amb un sòcol de gran presència. Li manca una creu de quatre braços al cim i un pinacle damunt la fornícula.

Com els altres panteons de Vilaseca a aquest cementiri -Rivera, Duran-, és un volum força compacte, tot i que el Benguerel és un exemplar de gran originalitat. La simetria es trenca per la disposició d'un nínxol amb un dosser molt treballat en un cantó, mentre que als altres tres hi trobem contraforts. Al nínxol, una estàtua femenina amb un calze. Dins dels arcs rebaixats, cibes amb vidres de colors a la façana principal i òculs trilobulats amb vitralls a les altres, omplerts amb simbologies diverses. Uns dossers acampanats i acanalats sostenen uns peveters metàl·lics i protegeixen unes obertures amb reixats. Al voltant de la cornisa, un complet repertori d'escultura: arcs trilobulats, volutes, pinacles, creus, crismons, animals i vegetals...La porta té gravat el nom de la família amb tipografia modernista.