Adoberia del molí del Codina
(Tàrrega (vila) - Urgell)

Tàrrega - Adoberia del molí del Codina (Foto: Albert Esteves, 2018)

Tàrrega - Adoberia del molí del Codina (Foto: cartell in situ)

TipusJaciment arqueològic
Situació Migdia, 42
Aquest solar, situat a la riba del riu Ondara, al costat de les muralles, es coneixia popularment com el molí del Codina. Durant les excavacions dutes a terme entre els anys 1997-98 i 2004-05, van aparèixer les restes d'una antiga adoberia que va funcionar entre els segles XV i XVII. L'adoberia aprofitava les estructures més antigues, de començament del segle XIV, d'una gran nau gòtica sostinguda per quatre arcs apuntats. És possible que es tractés de la primera sinagoga, que va resultar inundada l'any 1344. A començament del segle XVI era propietat de Francesc Ponces, del qual passar al blanquer Miquel Torredeflor, cap a 1524-26. Amb la riada de 1644 l'adoberia va quedar negada pel fang i es va abandonar l'activitat fins que, cap a la fi del segle XVIII es va construir el molí del Codina.