Casa Mateu (Casa Sobies)
(Tàrrega (vila) - Urgell)

Tàrrega - Casa Mateu (casa Sobies) (Foto: Albert Esteves, 2018)

Tàrrega - Casa Mateu (casa Sobies), detall

Tàrrega - Casa Mateu (casa Sobies), detall (Foto: Albert Esteves, 2018)

Tàrrega - Casa Mateu (casa Sobies), a mà dreta

Tàrrega - Casa Mateu (casa Sobies), a mà dreta (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1916)

Situació Carme, 17
InterèsEspecial interès Interessant
En origen va ser un hospital, fundat per la família Ardèvol que tenia el seu palau just al davant. És un casal senyorial construït al segle XIV. Igual que el palau dels Ardèvol, amb el temps va passar a mans de les famílies Sobies i després Càrcer. Tot i que molts cops se l'anomena Casa Sobies, sembla que la família no residia en aquesta casa sinó en una de veïna, desapareguda l'any 1954.

La façana que ens ha arribat és força diferent de l'original, tot i que es conserva -poc alterada- la planta superior, una mostra característica del gòtic civil català, amb tres grans finestrals triforats d'arcs ogivals decorats amb traceria calada. En la reforma efectuada pels Sobies, probablement a començament del segle XVIII, es va dividir en dos la planta baixa, fent-hi aparèixer un pis intermedi, amb tres finestres rectangulars. Amb les reformes fetes per la família Mateu, l'any 1958, es va descobrir que a la planta baixa hi havia hagut un gran portal romànic, semblant al del palau dels Ardèvol. Aquesta darrera reforma, que va obrir el gran aparador de la planta baixa, va procurar ser força respectuosa amb els materials emprats i amb l'harmonia del conjunt, que no ha perdut la dignitat que la casa mereixia.