Església de Sant Gil de Riudevelles
(Tàrrega (terme) - Urgell)

Tàrrega - Església de Sant Gil (Riudovelles)

Tàrrega - Església de Sant Gil (Riudovelles) (Foto: Albert Esteves, 2018)

Tàrrega - Església de Sant Gil (Riudovelles) Salvany 1918

Tàrrega - Església de Sant Gil (Riudovelles) Salvany 1918 (Foto: Josep Salvany -Arxiu Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1918)

Situació Riudovelles. Carrer Major
InterèsEspecial interès Interessant
Situada a la part baixa del poble, fora del clos emmurallat. Està documentada des de 1098, a l'acta de consagració de Santa maria de Guissona, de la qual depenia.

Va ser construïda a cavall dels segles XIII i XIV, mantenint encara la tradició romànica. Té una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada, que arrenca d'una imposta en bisell. Té una petita capella lateral adossada. En època tardana es va obrir una porta al frontis que, en la darrera restauració, s'ha tapiat per reobrir la porta original de migdia. És un portal adovellat de mig punt, amb les dovelles emmarcades amb un guardapols motllurat. També es va eliminar la sagristia i es fa refer el campanar d'espadanya.