Les barraques de pedra seca
(Cadaqués - Alt Empordà)

Cadaqués - Barraques

Cadaqués - Barraques (Foto: Albert Esteves, 2006)

TipusCabanes de pedra, forns i pous de gel
Situació Disseminades
Fins l'arribada de la fil·loxera, el 1883, el conreu de la vinya va ser, juntament amb la pesca, l'activitat econòmica bàsica del municipi. Per assentar i anivellar el terreny on plantar els ceps van aixecar-se centenars de quilòmetres de paret de pedra seca, és a dir, sense argamassa. Igualment, van construir-se un gran nombre de petites cabanes amb funcions d'aixopluc i per guardar-hi els estris de treball. Se'n troben per tot el municipi i utilitzen les pedres irregulars de pissarra que es troben pels voltants, seguint una tècnica de construcció ancestral. Poden ser de planta circular, quadrada o oval i són cobertes amb sostre pla sobre una falsa volta.