Pou de gel
(Tàrrega (vila) - Urgell)

Tàrrega - Pou de gel, passadís (Foto: cartell in situ)

Tàrrega - Pou de gel (Foto: cartell in situ)

TipusCabanes de pedra, forns i pous de gel
Situació Pou de Gel
Situat prop de la muralla que envoltava el castell. Va ser construït al segle XVII i té l'estructura típica d'aquestes construccions: planta circular coberta amb volta de mitja esfera, tot fet amb filades irregulars de pedra picada. Té un diàmetre de 8 m i una alçada de 10 m. Estava destinat a l'emmagatzematge i la conservació del gel que es recollia a les glaceres i que després es feia servir per a la conservació dels aliments. Durant la Guerra Civil es va utilitzar com a refugi antiaeri i per facilitar l'entrada es va construir un segon passadís d'accés.

El pou del gel de Tàrrega es va edificar cap a l'any 1611 i el seu constructor fou el mestre d'obres Peris Xauxa, de Ciutadilla.