Església de Sant Pau de Narbona
(Anglesola - Urgell)

Anglesola - Església de Sant Pau de Narbona, porta principal (Foto: Albert Esteves, 2018)

Anglesola - Església de Sant Pau de Narbona, porta lateral

Anglesola - Església de Sant Pau de Narbona, porta lateral (Foto: Albert Esteves, 2018)

Anglesola - Església de Sant Pau de Narbona, abans de la Guerra Civil

La primitiva església romànica d'Anglesola, documentada des del segle XI, va ser enderrocada al segle XVI per construir el temple actual, probablement ca a la segona meitat d'aquell segle. És un edifici de nau única, amb cinc trams de capelles laterals, coberta amb voltes de creueria. A la porta interior de la sagristia hi ha la data de 1606. La porta principal és al frontis i és de mig punt, adovellada i amb guardapols, molt semblant a la de l'església de Belianes (aquesta datada entre 1563-70). Al seu damunt hi ha un òcul, voltat d'una motllura. La portada està flanquejada per dues escultures procedents de l'església antiga.

Adossat al mur lateral hi ha el campanar de torre, de planta quadrada, i al seu costat la porta lateral, flanquejada per dues columnes amb estries helicoidals, les quals sostenen un entaulament amb frontó partit, presidit per una imatge de la Verge ubicada dins una fornícula amb petxina i relleus als angles. El campanar va haver de ser totalment reconstruït després de la guerra civil perquè havia quedat completament esfondrat. També es va refer en gran part la portada lateral abans descrita.

A l’interior del temple, presidint l'altar major, hi ha una gran imatge de sant Pau de Narbona del segle XIV, feta en pedra, atribuïda al mestre d'Anglesola. El 2023 se'n va descobrir la policromia original, oculta sota repintats posteriors. Cal ressaltar, igualment, el retaule de Sta. Anna, de 1524, situat en una de les capelles, restaurat l'any 1993. I una creu reliquiari del segle XII.

La capella de la Santa Creu, obra del mestre de cases Pere Arbussó, va ser construïda amb posterioritat, entre 1693 i 1723. Té un retaule d’estil xorigueresc, obra del mestre escultor de Sarral, Isidre Espinalt, enllestit l’any 1722. Va ser destruït l'any 1936 i restaurat modernament per l'escultor Gabriel Casanovas, que va aprofitar alguns dels elements conservats.