Església de Sant Miquel
(Ciutadilla - Urgell)

Ciutadilla - Església de Sant Miquel, portada (Foto: Albert Esteves, 2018)

Ciutadilla - Església de Sant Miquel, interior

Ciutadilla - Església de Sant Miquel, interior (Foto: Albert Esteves, 2018)

Ciutadilla - Església de Sant Miquel, mènsules amb l'escut dels Guimerà

Ciutadilla - Església de Sant Miquel, mènsules amb l'escut dels Guimerà (Foto: Albert Esteves, 2018)

Ciutadilla - Església de Sant Miquel, clau de volta

Ciutadilla - Església de Sant Miquel, clau de volta (Foto: Albert Esteves, 2018)

Ciutadilla - Castell i església, des del camí de Guimerà

Ciutadilla - Castell i església, des del camí de Guimerà (Foto: Albert Esteves, 2018)

Ciutadilla - Església de Sant Miquel (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1917)

InterèsEspecial interès Interessant
Com la major part d'esglésies de la comarca, va ser primer una capella romànica, documentada des de mitjan segle XII. Originalment estava dedicada a Santa Maria i al segle XIII prengué la titularitat de Sant Miquel. L'actual temple és d'estil gòtic-renaixentista, i va ser construït al segle XVI, moment de màxima esplendor dels Guimerà, senyors del castell, l'escut heràldic dels quals podem veure en un seguit de mènsules a l'interior. L'església té una sola nau, amb capelles laterals i presbiteri pla, i està coberta amb una volta de creueria de tres trams, dos dels quals conserven les claus de volta. La façana principal i el campanar són del segle XVIII. El portal és rectangular, motllurat, amb la data de 1742 a la llinda. Al capdamunt de la façana hi ha els relleus del Tetramorf, i a l'angle, la data de 1904, segurament l'any en què es dugué a terme la restauració del temple.