Casa Valls
(Ciutadilla - Urgell)

Ciutadilla - Casa Valls, façana carrer Muralla (Foto: Albert Esteves, 2018)

Ciutadilla - Casa Valls, interior pati

Ciutadilla - Casa Valls, interior pati (Foto: Enric, 2015)

Situació Carrer de Sant Miquel, 1-3
La família Valls va arribar a Ciutadilla pel matrimoni de Josep Valls, teixidor d'Aguiló, amb Magdalena Ivanyes, de Ciutadilla, l'any 1683. Amb poc temps, Cal Valls va esdevenir una de les cases més puixants del poble, amb propietats a diverses comarques i negocis de tota mena. Alhora, s'encarregaven de l'administració del castell en nom dels marquesos i tenien sepultura al convent del Roser. Tenien serradora pròpia, així com fassina i molins d'oli i de farina. La casa va ser donada per Domingo Valls a l'Ajuntament de Ciutadilla.

De dimensions notables, compta amb façanes a tres carrers, i un pati tancat. A la façana principal hi ha una llinda amb la data de 1761, quan es degué refer l'edifici actual, i la de 1956, quan es va efectuar la darrera reforma, incorporant-hi elements de caràcter historicista i d'arquitectura rural popular. Destaca, a la travessia del carrer Sant Miquel, un cos a tall de torre, amb dues finestres motllurades, una d'elles amb frontó trencat. A l'interior hi ha un celler, amb cups d'oli i vi, casals pel gra, tot plegat configurat com un Espai de la Vida Rural, que és visitable i que s'aprofita també per a exposicions temporals.