Restes de l'antic convent dels Trinitaris
(Anglesola - Urgell)

Anglesola - Convent dels Trinitaris

Anglesola - Convent dels Trinitaris (Foto: Mª Rosa Ferré, 2012)

Anglesola - Convent dels Trinitaris (Foto: Gaietà Barraquer -Publicada a "Los religiosos en Cataluña durante la primera mitad del siglo XX"-, 1904)

Situació Carrer Major, 73
El convent dels trinitaris d'Anglesola va ser fundat l'any 1204, promogut pel senyor de la vila, Berenguer Ii d'Anglesola i la seva muller, Anglesa. De seguida es van fer càrrec de l'hospital que s'havia creat uns anys enrere. Va tenir una gran activitat durant els segles XIII i XIV, va patir després un període de cert abatiment, però es degué revertir al segle XVI, ja que es va contractar un picapedrer de Verdú per fer-hi obres. L'any 1618 es va contractar l'escultor Benet Baró, de Tarragona, per fer un retaule. El convent es va mantenir fins a la desamortització de 1835.

Actualment només es conserven les ruïnes, amb una part de l'antiga façana, on hi ha un portal adovellat amb l'escut dels trinitaris. Lamentablement, s'ha perdut el portal renaixentista que ens mostra la fotografia antiga i que deuria correspondre a les obres dels segles XVI-XVII. A la casa annexa de Cal Sanahuja hi ha un portal rectangular motllurat que pertanyia al convent.