Casa dels Pujalt (Ajuntament)
(Tornabous - Urgell)

Tornabous - Casa dels Pujalt (Ajuntament)

Tornabous - Casa dels Pujalt (Ajuntament) (Foto: Albert Esteves, 2019)

Tornabous - Casa dels Pujalt (Ajuntament) (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Plaça de la Vila
InterèsEspecial interès Interessant
Aquest casal senyorial va ser fet construir per Salvador Pujalt i el seu fill Joan, l'any 1586. L'any 1626, en època del batlle Albert de Pujalt, hi va fer estada el rei Felip IV. Es coneix també com la casa dels Llúries perquè va ser heretada per Teresa Llenes i de Pujalt (1813), casada amb Ferran Roger de Llúria i Agustín, llunyà descendent del famós almirall del mateix nom. L'any 1820 el casal va ser designat casa major delmera (lloc de recaptació dels delmes). Teresa Llenes va morir l'any 1833 i va ser enterrada a l'església de Tornabous. La casa va ser adquirida llavors per Ramon de Baldomà¹. Actualment és la seu de l'Ajuntament.

L'edifici és un típic casal renaixentista del segle XVI, amb planta baixa, planta noble i golfes a mode de galeria. La porta és rectangular, ressaltada amb un guardapols motllurat de perfils rectilinis, igual que les tres finestres del pis, dues de les qual tripartides. La galeria conserva només els tres arquets centrals, la resta és fruit de la reforma moderna. Damunt la porta hi ha l'escut dels Pujalt i la data de 1586.

¹Àlvar Maduell Topònims onomàstics i renoms de Tornabous