Torre de la Guàrdia de Déu (La Guàrdia d'Urgell)
(Tornabous - Urgell)

Tornabous - Torre de la Guàrdia de Déu (La Guàrdia d'Urgell)

Tornabous - Torre de la Guàrdia de Déu (La Guàrdia d'Urgell) (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació La Guàrdia d'Urgell. Plaça de la Torre
Denominada amb aquest nom en un document dels comtes d'Urgell de l'any 1063. S'ha suposat que era subsidiària del castell d'Almenara. La construcció actual es pot datar al segle XII. Perduda la funció defensiva, va ser habilitada com a habitatge. Al segle XVII, quan n'eren propietaris els hospitalers, es coneixia com la Torre del Gran Prior. Des de 2002 és propietat de l'Ajuntament.

Ancorada directament sobre la roca, té una planta gairebé quadrada. Consta de tres pisos i té una alçada d'uns 9 m. La porta d'accés original es trobava al primer pis, a uns sis metres d'alçada, el qual està cobert amb una volta de canó. El nivell inferior té un portal rectangular, d'època tardana, i està cobert amb una volta rebaixada feta amb pedres poc treballades. L'exterior, en canvi, està fet amb un aparell de carreus ben treballats, de mida més ampla a les filades més baixes. Ha estat restaurada en època contemporània.