Església de Sant Fèliu de Vilac: portada
(Vielha e Mijaran | Vilac - Val d'Aran)

Vilac - Església de Sant Feliu, timpà de la portada (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vilac - Església de Sant Feliu, crismó damunt de la portada

Vilac - Església de Sant Feliu, crismó damunt de la portada (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Plaça de la Glèisa
Composta per quatre arcs de mig punt en degradació, de gruix irregular, fets amb lloses disposades radialment, els quals arrenquen d'una imposta senzilla, sense cap ornamentació. L'arc exterior està perfilat amb un guardapols amb un escacat i un cordill perimetral. Originalment devia tenir tres columnes a cada costat però només se'n conserva una, decorada amb un capitell esculpit amb formes geomètriques entrellaçades.

El timpà mostra el Pantocràtor entronitzat envoltat pel Tetramorf (els símbols dels evangelistes), tot plegat esculpit de forma rústega i matussera. Malgrat el seu aspecte arcaïtzant, es considera coetani a la construcció de l'església, és a dir del final del segle XII.

Damunt de la portada hi ha un fris amb un crismó flanquejat per dos cercles amb rosetes o esteles de vuit puntes. És de tipus circular, trinitari, d'influència aragonesa. Presenta les lletres alfa i omega permutades i la S invertida.