Església de Sant Pere
(Vielha e Mijaran | Betlan - Val d'Aran)

Betlan - Església de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2018)

Betlan - Església de Sant Pere, data a la capella lateral

Betlan - Església de Sant Pere, data a la capella lateral (Foto: Albert Esteves, 2018)

Betlan - Església de Sant Pere, pica baptismal

Betlan - Església de Sant Pere, pica baptismal (Foto: Antoni Bartomeus -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1905)

Situació Plaça de Sant Pèir
L'església romànica de Sant Pere (Sant Pèir) de Betlan va ser construïda a cavall dels segles XI i XII, amb ampliacions tardanes. Ha estat arrebossada externament de manera que no es pot veure el parament de pedra original (si, només en una part de l'absis). Consta d'una nau coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular, entre els quals hi ha un espai presbiteral cobert amb una volta, també de canó, més baixa que la de la nau, amb un arc toral ultrapassat. Al segle XVI es van afegir dues capelles laterals formant una mena de creuer. També d'aquell segle deu ser el campanar, que té accés exterior, i la porta actual, de llinda recta, monolítica. Més tardanament es va afegir un petit habitacle al costat de l'absis, que desfigura completament la capçalera.

A l'interior es conserven pintures murals del segle XVII. Hi ha també dues piques romàniques, la baptismal i la beneitera, ambdues decorades amb motius geomètrics o vegetals.