Església de Sant Pau (o Sant Laurenç)
(Vielha e Mijaran | Mont - Val d'Aran)

Mont - Campanar de Sant Pau, al fons (Foto: Albert Esteves, 2018)

Mont - Església de Sant Pau, foto antiga

Mont - Església de Sant Pau, foto antiga (Foto: Ton Sirera (Catalunya Visió))

Situació Carrer de Sant Pau
És el primer edifici que es troba en entrar al poble. El seu origen és romànic però ha patit nombroses transformacions en èpoques tardanes. Del primigeni es conserva, alterada, la nau, coberta amb volta de canó, i la porta original de mig punt, actualment tapiada i emblanquinada, i capçada en part per una capella lateral afegida al segle XVIII. D'aquella remodelació, que va afegir una altra capella lateral a la façana nord, és la porta actual (1721) i el porxo. El campanar és fruit d'una reconstrucció moderna.

De l'interior destaca la pila baptismal, de grans dimensions i llisa, i especialment la pica beneitera, decorada amb relleus.