Església de Santa Maria de Mar: retaule major
(Palamós - Baix Empordà)

Palamós - Església de Santa Maria del Mar, retaule major

Palamós - Església de Santa Maria del Mar, retaule major (Foto: Albert Esteves, 2018)

Palamós - Església de Santa Maria del Mar, retaule major, detall

Palamós - Església de Santa Maria del Mar, retaule major (Foto: Francesc Blasi, Arxiu fotogràfic C.E.C., c1924)

Francesc Blasi, Arxiu fotogràfic C.E.C.

Francesc Blasi, Arxiu fotogràfic C.E.C. (Foto: c1924)

AutorJoan Ballester / Isaac Hermes Vermey (pintor)
Situació Plaça de l'Església
El retaule de l’altar major de Santa Maria va ser encarregat pels jurats de la ciutat l'any 1580 al mestre Joan Ballester, amb qui col·laboraren Perris Bolenda (picapedrer), Lleonard Serrador, Pere Barrufet (fuster), Agustí Manacet (escultor) i Pere Ballester. Es va enllestir l'any 1586. Les pintures van ser obra del flamenc Isaac Hermes Vermey, fetes a Tarragona i lliurades l'any 1595. El retaule, de vuit taules, va resultar molt malmès l'any 1936 i es va refer el 1947 amb les parts originals conservades: el brancal i set caselles pintades amb escenes de la vida de la Verge (Anunciació, Epifania, Adoració dels Pastors, Pentecosta, Ascensió de Crist, Resurrecció i Coronació de Maria). El medalló es va perdre en la destrucció. Va ser restaurat l'any 1999.