Casa Ademar o del Senyor d'Arròs
(Vielha e Mijaran | Arròs - Val d'Aran)

Arròs - Casa Ademar o del Senyor d'Arròs

Arròs - Casa Ademar o del Senyor d'Arròs (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Travessia Major, 2
InterèsEspecial interès Interessant
Gran casal senyorial construït l'any 1820 pel prohom i hisendat Francisco Ademar i Subirà. En la seva construcció es van fer servir carreus de pedra de marbre francès, portats especialment des de Saint-Béat amb carros tirats per bous. Diu la tradició que a cadascuna de les pilastres de la façana hi ha enterrades monedes d'or. Malgrat la quantitat de terres que posseïa, la família es va arruïnar i va haver de deixar la casa, que va quedar abandonada fins que va ser adquirida per l'Ajuntament, l'any 1975. Actualment és la seu de l'Archiu Istoric Generau d’Aran.

L'edifici té un cos principal simètric de grans dimensions separat en cinc trams per pilastres verticals fetes amb carreus de marbre. Compta amb tres pisos i golfes separades en tres cossos. A la part posterior s'alcen dues torres als extrems amb coberta piramidal molt apuntada. Hi ha un cos transversal que tanca el pati, d'origen més antic atesa la tipologia de les finestres, pròpies de finals del segle XVI.