Església de Sant Pere (Sant Pèir): portada
(Vielha e Mijaran | Escunhau - Val d'Aran)

Escunhau - Església de Sant Pere, portada (Foto: Vicent Miralles, 2022)

Escunhau - Església de Sant Pere, portada (VMiralles) (3)

Escunhau - Església de Sant Pere, portada (VMiralles) (3) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Escunhau - Església de Sant Pere, portada (Foto: Albert Esteves, 2018)

Escunhau - Església de Sant Pere, portada (Foto: Juli Soler Santaló -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1907)

Situació Carrer de Sant Pèir
Afegida al segle XII formant un cos sobresortit respecte al mur de tramuntana. Fet amb un aparell de pedra molt ben escairada i polida, és considerat un dels portals romànics més interessants de la comarca. Està conformat per tres arcs de mig punt en degradació, a l'intradós dels quals es disposen dues arquivoltes de secció circular suportades per columnes cilíndriques amb els capitells esculpits. L'arc exterior està resseguit d'un altre arc decorat amb un escacat. També les impostes estan ornamentades amb escacs, tiges ondulades i fullatges. Al timpà hi ha una imatge del Crist crucificat, els peus del qual penetren a la llinda escacada. La decoració dels capitells mostra testes humanes en tres d'ells mentre que el quart està decorat amb semicercles.

A la part superior del conjunt hi ha un fris, el plafó central del qual mostra un crismó flanquejat per dos cercles amb rosetes de vuit puntes. Als docs extrems del fris hi ha dues creus patents. El crismó és de tipus trinitari, de sis braços i marc anellat, d'influència oscenca.