Església de Sant Esteve
(Vielha e Mijaran | Betren - Val d'Aran)

Betren - Església de Sant Esteve, finestra al lateral de la capçalera

Betren - Església de Sant Esteve, finestra al lateral de la capçalera (Foto: Albert Esteves, 2018)

Betren - Església de Sant Esteve, portada

Betren - Església de Sant Esteve, portada (Foto: Albert Esteves, 2018)

Betren - Església de Sant Esteve (Foto: Lluís Marià Vidal -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1891)

Betren - Església de Sant Esteve (Foto: Anònim -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, c1900)

Betren - Església de Sant Esteve (Foto: Jaume Biosca -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1928)

Situació Plaça de Cal
InterèsEspecial interès Interessant
Edifici de transició entre el romànic i el gòtic (segles XIII-XIV), amb alguns elements plenament gòtics incorporats posteriorment però perfectament integrats al conjunt. Consta d'una sola nau, coberta amb volta apuntada i amb un ampli presbiteri capçat amb tres absis poligonals. Té una notable portalada d'arquivoltes apuntades, molt ornamentada. El campanar, d'espadanya, és al frontis, amb dos grans ulls paral·lels amb guardapols i impostes i un cos superior d'un sol ull. L'aparell és fet de carreus de mida irregular, ben tallats i polits. La nau va ser sobrealçada en època tardana.

És notable la finestra gòtica del frontis, trigeminada, amb arcs apuntats en degradació i una rosassa estrellada. Destaca també el finestral de la capçalera, amb un òcul lobulat flanquejat per les imatges d'un arquer disparant-li a una sirena. A sota d'una de les impostes es conserven dues figures, representant una escena amb un cavaller que salva la seva dama trepitjant l'enemic amb el seu cavall.

A l'interior es conserva una pica beneitera renaixentista de marbre, amb el peu d'època romànica, i una pica baptismal senzilla, probablement d'època romànica. Hi ha també un retaule de Sant Sernilh, obra destacada del Mestre de Viella, datada al darrer terç del segle XV.