Església de Sant Esteve: la portada
(Vielha e Mijaran | Betren - Val d'Aran)

Betren - Església de Sant Esteve, portada (Foto: Vicent Miralles, 2022)

Betren - Església de Sant Esteve, portada (Foto: Albert Esteves, 2018)

Betren - Església de Sant Esteve, detall portada

Betren - Església de Sant Esteve, detall portada (Foto: Albert Esteves, 2018)

Betren - Església de Sant Esteve, portada (Foto: Lluís Marià Vidal -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1891)

Vielha - Portades de Sant Miquel de Vielha i Sant Esteve de Betren

Vielha - Portades de Sant Miquel de Vielha i Sant Esteve de Betren (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Carrer Major
InterèsEspecial interès Interessant
L'element més notable de l'església és la portalada, situada al mur nord, molt relacionada amb la de Sant Miquel de Viella, datada cap a la fi del segle XIII o inicis del XIV. Està formada per quatre arquivoltes ogivals que descansen sobre columnes, amb una altra arquivolta exterior que fa de guardapols. Els capitells de les columnes de la dreta mostren escenes figurades mentre que les de l'esquerra estan decorats amb elements vegetals. El timpà mostra tres escenes, al centre la Verge en majestat, a l'esquerra l'Anunciació, i a la dreta una escena que s'ha interpretat com la creació d'Adam o la resurrecció de Llàtzer. Totes les arquivoltes estan decorades amb un seguit de petits personatges al·lusius al Judici Final. Podem veure àngels i morts que surten dels seus sepulcres, altres personatges representen oficis medievals, amb gran nombre de músics amb els seus instruments.