Església de Sant Andreu
(Vielha e Mijaran | Casau - Val d'Aran)

Casau - Església de Sant Andreu

Casau - Església de Sant Andreu (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Carrer dera Glèisa
InterèsEspecial interès Interessant
D'origen romànic, l'actual església de Casau és fruit de les diverses intervencions dutes a terme entre els segles XV i XVIII. La part més antiga és la nau, del segle XII, coberta amb volta de canó, que ha perdut l'absis, substituït per un presbiteri quadrat. La portada és gòtica. Està formada per quatre arquivoltes apuntades que enllacen directament amb les columnes, sense impostes ni capitells, i un guardapols exterior amb caparrons als extrems. Damunt la porta hi ha una llosa amb un Crist, de tipologia romànica tardana. El campanar, molt ample, és de base quadrada i està situat damunt del presbiteri. Al mur de migdia del campanar hi ha una llosa encastada amb una inscripció.

A l'interior es conserva la imatge de la Mare de Déu de Casau, del segle XIII. Hi ha també una notable pica baptismal, amb decoració figurativa i geomètrica, i una pica beneitera de marbre, totes dues de tradició romànica. La pica baptismal tenia una tapa, similar a la de Gausac, dissortadament desapareguda.