Casa dels Jonina
(Vielha e Mijaran | Casau - Val d'Aran)

Casau - Casa Jonina (Çò des de Jonina), la borda (Foto: Albert Esteves, 2018)

Casau - Casa Jonina (Çò des de Jonina), llinda del segle XVII

Casau - Casa Jonina (Çò des de Jonina), llinda del segle XVII (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Carrer Major
Situada al carrer Major, prop de l'església, conforma un pati, amb la casa al fons i la borda a un costat. La casa, reformada modernament, té la típica estructura de les cases araneses: planta rectangular, dues plantes i golfes (humarau), amb el carener paral·lel a la façana principal. La porta, emmarcada amb pedra, conserva la llinda original amb una inscripció on figura la data (1631) i les lletres PE MO. L'Inventari del Patrimoni especula amb la possibilitat que faci referència a Pere Monlau, documentat l'any 1631 com a conseller del "terçon" de Vielha. En època moderna pertanyia als Pinós.