El poble de Casau
(Vielha e Mijaran | Casau - Val d'Aran)

Casau - Panoràmica amb boira

Casau - Panoràmica amb boira (Foto: Albert Esteves, 2018)

Casau - Barranc de Casau, al costat del poble

Casau - Barranc de Casau, al costat del poble (Foto: Albert Esteves, 2018)

Casau - Racó del poble (Foto: Josep Puntas -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1920)

Situació Carretera de Casau, des de N-230, km 161
Situat una mica més amunt de Gausac, poble amb el qual havia format un municipi independent fins a l'any 1970. Té molt a prop el barranc de Casau, que condueix l'aigua amb un fort desnivell. L'edifici principal és l'església de Sant Andreu, amb elements romànics i gòtics. Les cases principals van ser refetes o reformades al darrer terç del segle XIX. D'això n'han deixat testimoni diverses llindes datades (casa Leira -1879-, casa Malida -1883-, casa Abadia -1885-). Modernament algunes cases i bordes s'han convertit en segones residències i hotels, en alguns casos assolint volums desproporcionats. Tanmateix, el poble conserva el seu aire tradicional i la seva antiga estructura urbana.

La documentació més antiga que l'esmenta és dels anys 1278 (Casal) i 1298 (Casalibus).