Església de Sant Miquel: retaule de Sant Miquel
(Vielha e Mijaran | Vielha - Val d'Aran)

Vielha - Retaule de Sant Miquel. Sant Pau

Vielha - Retaule de Sant Miquel. Sant Pau (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorMestre de Viella
Situació Interior de l'església de Sant Miquel
Retaule gòtic dedicat a Sant Miquel Arcàngel, obra senyera del denominat mestre de Viella¹, realitzat cap a la fi del segle XV. Es conserven les taules següents: al carrer lateral esquerra, de dalt a baix, el miracle del Mont Gargano, la posterior processó i sant Pau; a l’altre carrer lateral, la Pentecosta, l’Epifania i sant Pere; al centre, la caiguda dels àngels rebels, sant Miquel i el sant sopar, i a la predel·la, les escenes de l’Anunciació, el bes de Judes, l’Ascensió i el Naixement². El retaule ha sofert nombroses vicissituds: l'any 1764 va ser traslladat al transsepte nord i les escenes van ser redistribuïdes; va resultar malmès durant la guerra civil i es van perdre algunes taules. La resta va ser adequadament restaurada, però la distribució actual de les taules no es correspon amb l'original. De fet, les taules de sant Pere i sant Pau no eren escenes dels carrers laterals, sinó portes del retaule.

¹El mestre de Viella ha estat identificat per alguns experts amb Bartomeu Garcia, fill del pintor Pere Garcia de Benavarri, mentre que altres creuen que es tracta de Pere Espallargues.
²Font: Enciclopèdia Catalana