Pintures barroques de Vil·la Casals
(El Vendrell | Coma-ruga i Sant Salvador - Baix Penedès)

El Vendrell - Pintures barroques de Vil·la Casals (Foto: José Aguado, 2018)

TipusElement singular
AutorFrancesc Pla Duran "El Vigatà"
Situació Av. Palfuriana, 59
El Vigatà va realitzar aquestes pintures cap a 1793 per a la casa de Joan Ribera, al carrer Nou de Sant Francesc de Barcelona. L'any 1901 van ser adquirides per Eusebi Güell i Bacigalupi i finalment, l'any 1934, les va comprar Pau Casals i actualment poden ser contemplades a la Vil·la Casals, en una sala específica. Són temes extrets de la mitologia clàssica -les Metamorfosis d'Ovidi- amb la presència, al sostre, de la deessa Ceres i Mercuri, en una al·legoria dedicada al comerç marítim i el progrés econòmic. Als laterals podem veure temes amorosos amb Apol·lo i Dafne, Venus i Adonis, entre d'altres.

Francesc Pla Duran, conegut com El Vigatà (Vic, 1743 - Barcelona, 1805) és el pintor català més destacat del darrer quart del segle XVIII. El seu estil, molt personal, es pot inscriure en la darrera fase del barroc, tot i que en alguns aspectes es pot considerar un preromàntic.