Mas Aguilar o Can Grassot
(Palamós - Baix Empordà)

Palamós - Mas Aguilar o Can Grassot

Palamós - Mas Aguilar o Can Grassot (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació El Figuerar, 18
Ha tingut diversos noms: Mas Aguilar, Can Grassot, Mas Perals i anteriorment mas Gallart o Torre Gallarda. Té un origen molt antic. Segons l'historiador Pere Trijueque, està documentat des de l'any 1191 i era la residència dels senyors d'Aguilar. Al segle XIV es coneixia amb el nom d'hospitium de Aquilario i tenia un senyoriu relativament extens dins la parròquia de Vila-romà, més de 50 vessanes al voltant del mas incloent la major part del puig d'en Perals i de l'actual barri del Figuerar, situat a tocar de la casa. També tenia la propietat directa de can Sàbat i can Displàs. Va pertànyer a la família Trilla (segles XIII-XIV), Montanyans i Bordils (segle XV), i Gallart (segles XV a XVII). L'any 1634 va ser adquirit per Rafael Maurici Planes. Al segle XVIII va passar a mans de Josep Reixach i després a la família Perals.*

L'edifici actual respon a les reformes efectuades al segle XVI. Té un portal adovellat de bona factura, a la clau del qual hi ha un escut amb un gall (relacionat amb el nom Gallart) i la data de 1568. A la mateixa façana hi ha dues finestres renaixentistes. Una té un arquet conopial i la data de 1574. L'altra està flanquejada per pilastres amb capitells i té una llegenda a la llinda on sembla llegir-se no fassas cossas que tan penides. Adossades a aquest cos principal hi ha altres construccions afegides amb posterioritat. En una d'elles hi ha una fornícula cantonera amb la imatge d'un sant.

*Pere Trijueque i Fonalleras Els masos de Vila-romà Col·lecció Guspires.