Casa Rodés (Çò de Rodès)
(Vielha e Mijaran | Vielha - Val d'Aran)

Vielha - Casa Rodés

Vielha - Casa Rodés

Vielha - Casa Rodés (Foto: Juli Soler Santaló -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, c1900)

Situació Carrer Major, 28
Casa renaixentista situada al carrer Major de Vielha, construïda l'any 1608 segons la inscripció de la llinda de la finestra central, on també hi ha inscrit el nom de Pe(re) Joan de Rodes envoltant el monograma de Crist (IHS). L'edifici, rehabilitat fa pocs anys, consta de dues plantes i golfes. Les obertures i les cantoneres estan fetes amb carreus de pedra, mentre que la resta és feta de maçoneria arrebossada. La porta és adovellada, de punt rodó, amb grans carreus als brancals. Damunt seu hi ha un finestral renaixentista quarterat amb guardapols motllurat corbat. Al seu costat, una finestra gòtica de marbre, bigeminada i amb arquets trilobulats, probablement aprofitada d'una construcció més antiga. Una de les façanes laterals va ser eixamplada per donar lloc a una balconada.

La família Rodès ha estat de les més notables de Vielha des del segle XVII, amb alguns dels seus membres vinculats a la medicina, com Joan Rodès (†1688) o Tomàs Rodès (†1759). Joan Rodès va ser notari de Vielha al segle XVII i Jaume Rodès i Soler fou doctor en dret i honorable míser de Gausac (1704).