Mas Miró (Torre Mirona)
(Palamós - Baix Empordà)

Palamós - Torre Mirona

Palamós - Torre Mirona (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Paratge Torremirona - Platja de Castell, 12
Pere Trijueque esmenta un document de 1391 on es diu que Martini Mironi de Palafrugello tenens et possidens joharia vocata joharia del abat de Sant Feliu. Era, per tant, el mas principal ("joeria") de les possessions que el monestir de Sant Feliu de Guíxols tenia a les parròquies de Vila-romà i Vall-llobrega. Durant el segle XVIII comença a denominar-se Torre Mirona. La família Miró, mantenint-ne els drets el monestir, en conserva la possessió fins al segle XIX.* Modernament ha estat convertida en hotel-restaurant amb el nom de La Malcontenta.

La casa respon a la reforma efectuada al segle XVI. La llinda situada damunt la porta principal té inscrita la data de 1572 i la finestra lateral, la de 1577. El portal és adovellat i està presidit per un escut de la família Miró i l'anagrama de Crist. Adossada a la casa hi ha la torre que li ha donat nom, molt reformada. És de planta rectangular, atalussada, i té una alçada de 12 m.

*Font: Pere Trijueque Els masos de Vila-romà Col·lecció Guspires.