Església de Santa Maria
(Guimerà - Urgell)

Guimerà - Església de Santa Maria

Guimerà - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2018)

Guimerà - Església de Santa Maria (Foto: Josep M. Co de Triola -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, inicis segle XX)

Guimerà - Església de Santa Maria (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, c1925)

Situació Carrer de l'Església
Construïda al segle XIV, a l'època de màxima expansió del poble, sota el patrocini de Guerau Alemany de Cervelló i la seva muller Gueraua de Rocabertí, els escuts dels quals són visibles als capitells de la portalada. Aquesta església va substituir la primitiva capella romànica situada al costat del castell. Sabem que Guerau Alemany va exercir la baronia de Guimerà entre 1316 i 1326, i Gueraua de Rocabertí va morir l'any 1343, això ens permet situar l'inici de la construcció en aquells anys. Tanmateix, les obres es van allargar fins a mitjan segle XV, en època dels Castre-Pinós, quan es va concloure el campanar.

És una església de nau única, amb diverses capelles laterals entre els contraforts, que es van anar afegint en èpoques diverses. La nau està dividida en tres trams, coberts amb volta de creueria, i capçada amb un absis poligonal. La portada està formada per quatre arquivoltes apuntades sostingudes per fines columnes amb els capitells esculpits i lligats formant una imposta. Els capitells estan decorats amb escuts heràldics i motius vegetals. A mitjana alçada del frontis hi ha un finestral apuntat i més amunt veiem la cornisa, amb motllures sobre permòdols. Adossat a la façana hi ha el robust campanar de torre, iniciat al segle XIV i conclòs a mitjan segle XV.

A l'interior, adossat al frontis, hi ha el cor, suportat per un arc rebaixat, decorat amb mènsules i escuts esculpits, contemporanis a la façana. Cal destacar també les claus de volta, una amb l'escut dels Alemany, l'altra amb la figura de Crist en majestat i una tercera amb la Mare de Déu i el Nen.

Entre els elements destacats de l'interior de l'església, que tractem de forma separada, hi ha la reproducció del retaule gòtic de Ramon de Mur procedent d'aquesta església i actualment al Museu Episcopal de Vic, i el retaule modernista de Josep M. Jujol, de mitjan segle XX.