Església de Santa Maria. Retaule modernista de Guimerà
(Guimerà - Urgell)

Guimerà - Guimerà - Església de Santa Maria. Sagrari

Guimerà - Guimerà - Església de Santa Maria. Sagrari (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorJosep M. Jujol Gibert
Situació Interior de l'església de Santa Maria
InterèsEspecial interès Interessant
Josep M. Jujol (Tarragona, 1879-1949), deixeble i col·laborador de Gaudí, havia fet algunes estades a Guimerà durant els anys trenta, per la seva amistat amb un antic company d'estudis que era del poble. Allà va entrar en relació amb el mossèn, Francesc Camí que, un cop acabada la Guerra, li va encarregar un altar-retaule pel presbiteri per substituir el que s'havia perdut durant els avalots de l'any trenta-sis.

L'altar es va enllestir l'any 1941 i el retaule, d'alabastre, es va fer en dues fases, la primera entre 1942-43 i la segona entre 1944-45, amb la col·laboració del marbrista Josep Arana, autor de la imatge central.

El retaule, adaptat perfectament al marc gòtic que l'acull, està centrat en la figura de l'Assumpció, enlairada per quatre àngels, amb dos àngels músics, dotats amb ales de metall, flanquejant el pedestal. A banda i banda de la Verge, sant Josep i Sant Antoni, i al capdamunt, la Santíssima Trinitat. Un cop muntat el conjunt, Jujol va voler pintar directament les imatges i decorats, amb l'ajut de Miquel Martí i el daurador Serra.

A més del retaule, Jujol va decorar la volta com un cel amb estrelles, i també les nervadures gòtiques, de forma molt respectuosa amb l'estil original. També es va encarregar de la decoració de la porta de la sagristia, de traços sinuosos i coloristes. Destaca especialment el sagrari, fet amb ferro daurat i policromat, pintat personalment a mà per l'artista.