Portal dels Senyors d'Évol
(Guimerà - Urgell)

Guimerà - Portal dels Senyors d'Évol

Guimerà - Portal dels Senyors d'Évol (Foto: Albert Esteves, 2018)

Guimerà - Portal dels Senyors d'Évol (Foto: Lluís Ribes, 2020)

AutorPere Xanxa de Ciutadilla (atrib.)
Situació Plaça de l'Església
Obert en el tram de muralla que enllaça el castell amb l'església. Va formar part de les obres dutes a terme durant la segona meitat del segle XVI, promogudes pels vescomtes d'Évol. Fou encarregat per Felip Galceran de Castre-Pinós (1553-1590) i, segons Miquel Àngel Farré i Targa¹, en va ser l'autor Pere Xanxa de Ciutadilla, que el realitzà cap a la fi de 1585.

És un portal adovellat de mig punt presidit per l'escut heràldic dels Castre-Pinós, amb les barres reials, l'estel dels Castre, les pinyes del Pinós i la barra en diagonal dels Évol.

Per tal de reforçar el camí, es van haver de construir unes arcades d'arc apuntat, tres de les quals encara es conserven, si bé només la primera sembla original.

¹Miquel Àngel Farré i Targa. Obres al castell de Guimerà a les acaballes del segle XVI: el portal d'Évol (revista Urtx).