Creu d'Évol
(Guimerà - Urgell)

Guimerà - Creu d'Évol (Foto: Albert Esteves, 2018)

Guimerà - Creu d'Évol, original al Museu de Guimerà

Guimerà - Creu d'Évol, original al Museu de Guimerà (Foto: Albert Esteves, 2018)

Guimerà - Guimerà - Creu d'Évol, abans de ser destruïda

Guimerà - Guimerà - Creu d'Évol, abans de ser destruïda (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1916)

TipusCreus monumentals
AutorPere Xanxa de Ciutadilla (atrib.)
Situació Camí del Cementiri, davant del portal d'Èvol
La creu que ara està situada damunt d'un marge, prop del portal d'Évol es correspon amb la que va ser destruïda l'any 1936 i que estava situada originalment a l'interior de la muralla, al costat del castell (tal com es pot veure a la foto de 1916 que adjuntem). D'aquella creu renaixentista només es va aprofitar el pedestal, ornamentat amb dues inscripcions i dos escuts. Un dels escuts és el dels Castre-Pinós, idèntic al del portal d'Évol, amb les barres reials, l'estel dels Castre, les pinyes del Pinós i la barra en diagonal dels So, vescomtes d'Évol. A la cara oposada hi ha un altre escut de característiques semblants, afegint-hi les armes d'Anna d’Aragó i Gurrea, muller de Felip Galceran de Castre-Pinós. En les cares nord i sud hi ha la mateixa inscripció: TEMPORE PHILIPPI PRIMI VICECOMITIS DE EVOLO (feta en temps de Felip primer vescomte d’Évol). L'actual fust i el padró del coronament són de factura moderna. Es coneix també com la "creu del Padró".

Miquel Àngel Farré¹ sosté que la creu va ser realitzada pel mateix Pere Xanxa de Ciutadilla, autor del portal, i es podria datar a cavall dels anys 1585 i 1586.

La creu pròpiament dita i el nus o capitell originals, recollits un cop aterrada la creu, es conserven en relatiu bon estat al Museu de Guimerà.

¹Miquel Àngel Farré i Targa. Obres al castell de Guimerà a les acaballes del segle XVI: el portal d'Évol (revista Urtx).