Capella de Sant Esteve
(Guimerà - Urgell)

Guimerà - Capella de Sant Esteve

Guimerà - Capella de Sant Esteve (Foto: Albert Esteves, 2018)

Guimerà - Capella de Sant Esteve, escut dels Alemany

Guimerà - Capella de Sant Esteve, escut dels Alemany (Foto: Albert Esteves, 2018)

Guimerà - Capella de Sant Esteve (Foto: autor desconegut. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1936)

Situació Carrer de la Capella, 5
Situada a tocar de Can Manseta (antic hospital), originalment era la capella de l'hospital, amb una datació de 1326, quan Bernat Cornet, prevere de Guimerà, hi va fundar un benefici. Entre els anys 1343 i 1345 hi ha documentats els jornals dels obrers que la construïen. A la base d'una antiga arcada gòtica, encara es pot veure l'escut dels Alemany, senyors de la plaça en aquella època¹.

Al segle XVIII es va efectuar una profunda renovació de la capella, especialment visible a la capçalera poligonal, i al portal del frontis, actualment tapiat.

¹Joan Duch i Mas "Fets històrics i arqueològics de pedres i escuts a Guimerà" (Revista Urtx)