Santuari de la Mare de Déu de la Bovera
(Guimerà - Urgell)

Guimerà - Santa Maria de la Bovera, porxo romànic (Foto: J.Barberà, 2009)

Guimerà - Santa Maria de la Bovera, porxo romànic (Foto: Catalunya-Palau Robert)

Guimerà - Santa Maria de la Bovera, casa de l'ermità

Guimerà - Santa Maria de la Bovera, casa de l'ermità (Foto: Albert Esteves, 2018)

Guimerà - Santa Maria de la Bovera (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1925)

AutorRamon Nicolau, m.o.
Situació Camí de la Bovera
InterèsEspecial interès Interessant
Antic monestir cistercenc femení, fundat pel cavaller Pere de Tàrrega l'any 1190, sota la protecció de Vallbona de les Monges. Va tenir una vida efímera perquè a partir de 1237 la comunitat va obtenir el permís per cercar un lloc més adient, amb millors comunicacions i accés a l'aigua i, l'any 1246 es van traslladar al nou monestir de Vallsanta, no gaire lluny, a la riba del riu Corb. Des d'aquell moment la Bovera es manté com a santuari marià, custodiat per ermitans. Va gaudir d'una gran popularitat i va rebre nombroses donacions que van permetre refer i ampliar l'edifici durant els segles XV, XVI i especialment al XVIII, quan es va refer l'església, bastida pel mestre d'obres de Guimerà, Ramon Nicolau, i es va construir la casa de l'ermità.

Del monestir romànic original es conserven algunes estructures, com la part baixa d'un mur, amb una porta de mig punt i una interessant galeria porxada, de quatre arcades, que probablement constituïa un atri de la primitiva església medieval. Els seus capitells estan decorats amb escuts heràldics. Està datada a finals del XII o inicis del XIII.

Entre 1726 i 1730, Ramon Nicolau, per encàrrec dels ducs d'Híjar, senyors de Guimerà, va construir l'església actual. És un edifici d'una sola nau, amb dues capelles laterals per banda, presbiteri poligonal i volta de canó amb llunetes. La portada juga amb les línies rectes, amb un frontó partit que emmarca una fornícula amb la imatge de la Mare de Déu.

L'any 1799 es va refer la casa de l'ermità, aprofitant estructures antigues. L'estança antiga, amb dues portes de mig punt adovellades, està situada on sembla que hi havia hagut una torre de guaita. Les estructures conservades podrien ser de la segona meitat del segle XIII. El porxo exterior, mutilat per la nova església, és més tardà. Per la tipologia dels escuts, corresponents a les famílies Guimerà i Castre (però no dels Pinós) fa situar la seva construcció després de 1343 i abans de 1371.