Figura jacent medieval (Museu de Guimerà)
(Guimerà - Urgell)

Guimerà - Figura jacent (Museu de Guimerà)

Guimerà - Figura jacent (Museu de Guimerà) (Foto: Albert Esteves, 2018)

Guimerà - Figura jacent (Museu de Guimerà) (Foto: cartell in situ)

Situació Interior del Museu de Guimerà
A les excavacions arqueològiques dutes a terme al monestir de Santa Maria de Vallsanta l'any 1986 es va trobar enterrada la figura jacent sepulcral d'un cavaller medieval. Tradicionalment s'ha identificat amb el sepulcre de Bernat de Boixadors, benefactor del monestir, mort l'any 1343 i s'ha atribuït l'escultura a Guillem Seguer, veí de Montblanc en aquella època. Se sap que a mitjan segle XIV es va construir la capella de la família Boixadors a Vallsanta, quan n'era priora Sibil·la de Boixadors. Però això no certifica que la figura trobada es correspongui amb la de Bernat de Boixadors, que va ser governador de Sardenya, donat que el rei Pere el Cerimoniós va ordenar que es construís la seva sepultura al convent de framenors de Lleida.