Nucli antic
(Guimerà - Urgell)

Guimerà (Foto: Albert Esteves, 2018)

Guimerà - Nucli antic

Guimerà - Nucli antic (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Ctra. L-241, km 5
Guimerà és un dels pobles medievals més compactes i ben conservats de Catalunya, ben poc alterat per la modernitat. Va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l'any 1975. Popularment es coneix com a el Nou de Copes perquè, vist des del riu, sembla com si les cases s'amunteguessin unes damunt les altres ascendint cap al penyal on hi ha el castell i l'església. De fet, el creixement del nucli medieval va ser just a l'inrevés. Des d'un primer nucli fortificat entorn del castell, amb els pas dels anys el nucli va anar creixent de dalt a baix fins a arribar a la riba del riu. Una catastròfica riuada, l'any 1874, es va endur bona part de les cases de la part baixa.

La major part del nucli medieval, amb els seus carrers tortuosos farcits d'arcs i coberts, de portals adovellats i finestrals motllurats, es va configurar entre els segles XIV i XVI. La plaça Major i el carrer de la Capella, amb els seus porxos, constitueixen el nou centre urbà, on es fan els mercats i les fires. La part més baixa, que enllaça amb el nucli antic de forma harmònica, gairebé indestriable, ens remet als segles XVII i XVIII. En conjunt, el nucli antic de Guimerà, tot i que no ha gaudit fins ara de la popularitat que mereix, és un dels recintes medievals més interessants de Catalunya.