Església de Sant Jaume
(Nalec - Urgell)

Nalec- Església de Sant Jaume

Nalec- Església de Sant Jaume (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorRamon Bonet, m.o.
Situació Plaça de l'Església
El contracte per a l'obra de la nova església de Nalec és de l'any 1792 i s'encarrega al mestre de cases de Berga, Ramon Bonet, pel preu de 5.736 lliures i 10 sous. És un temple de planta rectangular i nau única, amb tres capelles laterals a cada costat, coberta amb volta d'aresta. A la façana, destaca la portalada barroca (vegeu fitxa). Té adossat un campanar de torre, amb corona oberta i balustrada al capdamunt. Tota la façana està acabada amb carreus de pedra picada ben treballats, mentre que la resta d'obra és de maçoneria irregular carejada.

El primer esment de la parròquia de Nalec, depenent, com el castell, del bisbat de Vic, és del segle XI. L'any 1154, una butlla papal la va incorporar a l'arxidiòcesi de Tarragona. Té com a sufragània l'església de Rocafort de Vallbona.