Montpaó
(Calafell - Baix Penedès)

Calafell - Montpaó

Calafell - Montpaó-Cal Borrell

Calafell - Montpaó-Cal Borrell (Foto: Albert Esteves, 2006)

Situació Entre Mas Romeu i Calafell Park
Necessita intervenció urgent
Nucli d'origen medieval situat dalt d'un turó i actualment enrunat. Està documentat des del segle XI i es va mantenir habitat fins a mitjan segle XX. Havia arribat a tenir setze cases, agrupades en un carrer central i un altre que el circumdava, entre elles, Cal Seixanta, Cal Marranet, Ca l'Huguet i Cal Panxo. Prop d'aquest nucli, a la falda del turó hi ha la masia, també enrunada, de Cal Borrell. Entre els murs que resten dempeus encara poden contemplar-se arcades de mig punt o ogivals d'època medieval.

Carolina Arroyo ens afegeix la següent informació:

El seu origen és medieval, com a mínim del segle XI, on apareix documentat com a Montispavonis. D'aquests primers moments d'ocupació poca cosa en deu restar, ja que es va continuar vivint-hi fins a la dècada dels 50 del segle XX, produint-se, com és evident, modificacions, reformes i ampliacions.

La seva estructura urbana és molt simple: un carrer central i un altre formant una anella que envolta tot el nucli. La majoria de les cases tenen un basament de pedra i alçat fet a base de tàpia. Les teulades són sostingudes amb embigat i canyís majoritàriament, tot i que algunes cases disposen de revoltons. Gairebé totes disposen de planta baixa i un pis, presentant algunes entrades a base d'arcs de mig punt de pedra tallada. A l'interior es conserven alguns arcs apuntats, també de pedra picada, en aquelles cases que sembla ser eren les més riques. Diverses cases conserven el forn per fer el pa i cups per a l’elaboració del vi.

Forma part del nucli de Calafell des del segle XV, i sempre tenia algun representant en la "universitat" o municipi de Calafell, el precedent dels ajuntaments. Actualment, la totalitat dels edificis estan en runes.

Comentari de Toni Grau:
Pot ser l'origen del cognom Mompó, que durant la conquesta passà al País Valencià, trobem una especial concentració a la vila de l'Olleria, documentada des dels primers pobladors cristians.